Mavi Gezegen Gurme Servisi

BU SAYFADA:
  • Amerikan Mutfağı
    • Donut
  • İtalyan Mutfağı
    • Lazanya
  • Fransız Mutfağı
    • Makaron
  • İspanyol Mutfağı
    • Paella
    • Sangria


Amerikan Mutfağı: Donut
Donut

2 yumurta
Yarım paket yaş maya
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tarçın
3 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
Hazırlanışı
Yaş mayayı ıslık suda eritip içine 3 kaşık şekeri ekleyelim, karıştıralım. Hamur yoğurma kabına unu boşaltalım. Erittiğimiz mayayı ve diğer malzemeleri ilave edelim. Hamuru güzelce yoğuralım. Merdane ile 1 cm ya da 1  parmak kalınlığında açalım. Büyük ağızlı bir su bardağı ile daireler keselim. Ortalarını da daha ufak bir daire ile kesip boşaltalım. Ben balın kapağını kullandım :) Kestiğimiz hamurları fırın kağıdının üzerine alıp biraz bekletelim. Mayasının gelip kabardığını göreceksiniz. 180 derece fırında kabarıp pembeleşene dek pişirelim.
Fırından çıkınca biraz soğumasını bekleyelim. Sonra hayal gücümüzü de katıp süsleyelim. Mesela çikolatayı ben mari usulü eritip çikolata ile kaplayabiliriz. Bal sürebiliriz. Krokan serpebiliriz. Tarçın veya pudra şekeri de serpebiliriz. Afiyet Olsun :)


İtalyan Mutfağı: Lazanya
Lazanya

Malzemeler:
yarım paket lazanya
300 gr kıyma
2 adet orta boy soğan
1 adet orta boy patlıcan
4 diş sarımsak
4 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytin yağı
Beşamel sosu için:
2 çorba kaşığı tereyağ
4 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
Üzeri için:
300 gr taze kaşar peyniri

Yapılışı:
1- Soğanları, patlıcanları, domatesleri ve sarımsakları küçük küçük doğrayın.
2- Geniş bir tavaya yada tencereye sıvıyağı alın. Üzerine kıymayı ilave ederek 1-2 dakika kavurun. Üzerine soğanları ve sarımsakları ekleyin soğanlar pembeleşince salçayı ekleyin ve iyice karıştırın.
3- Küp küp doğradığınız patlıcanları ve domatesleri, tuzunu ekleyerek orta ateşte 7-8 dakika daha soteleyin.(isterseniz üzerine 1 su bardağı su ekleyebilirsiniz)
4- Kıymalı sos pişince ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Beşamel sos için:
1- Tereyağı ve unu tencerede koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun (olunca mis gibi kokacaktır).
2- Üzerine sütü azar azar eklerken bir yandan da çırparak karıştırıştırın (topaklanma olursa blendır kullanabilirsiniz)
3- Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.
Lazanya:
1- Isıya adayanıklı bir fırın kabını yağlayın ve 1 sıra lazanya dizin.
2- Lazanyaların üzerine biraz beşamel sos dökerek yayın.
3- Beşamel sosun üzerine kıymalı harçtan dökerek yayın. Üzerine tekrar lazanya koyun.
4- Tüm sos ve lazanya biteme kadar bu işleme devam edin.
5- Son olarak en üstteki lazanyalara tekrar beşamel sos dökün ve kaşar peyniri rendesi serpin. 10 dakika kadar bekletin ki lazanyalar yumuşasın.
6- 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Üzeri tamamen kızarınca dilimleyerek servis yapın.



Fransız Mutfağı: MAKARON
Makaron

Makaron yapmanın Püf Noktaları:

1- Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
2- Mutlaka bir şeker derecesi kullanılmalı.
3- Merengin (yumurta akı) kıvamı kaşıkla kesilebilecek kadar katı olmalı.
4- Mereng hazırlanırken hep aynı yöne çırpılmalı.
5- Macaron yaparken oda sıcaklığı değişmemeli, mutfakta esinti olmamalı yoksa makaronlar çatlar.
6- Merengi ve kurabiyeleri yaparken kullandığınız ekipman kuru olmalı.
7- İç dolgusu için rengi ne kadar baskın olursa olsun taze meyve kullanılmamalı.
8- Renkli kremalar için fildişi küvertür kullanılmalı.
9- Su ve şeker karışımı 115 dereceye geldiğinde yumurta akı çırpılmaya başlanmalı, 118 dereceye gelince kar gibi olan merenge eklenmeli.
Kurabiye Malzemeleri:
125 gr pudra şekeri
125 gr toz badem
120 gr toz şeker
50 gr su
80 gr yumurta akı
Yapılışı:
1- Pudra şekeri ve toz bademi iyice karışıncaya kadar blendırdan geçirin. (Renkli yapmak isterseniz bu işlem bittikten sonra bir miktar gıda boyası ekleyin)
2- Toz şeker ve suyu cezve içinde 118 dereceye gelinceye kadar kaynatın.
3- Başka plastik ve kuru bir kap içinde yumurta akları kar gibi oluncaya kadar çırpın.
4- 118 dereceye gelen şerbeti yavaş yavaş (7-8 defada) kabaran yumurta beyazına yedirin.
5- Şerbetini yedirdiğiniz yumurta aklarını spatula yardımıyla toz badem ve pudra şekeri karışımına yedirin. (yumurta beyazını 2 ye bölerek yedirin).
6- Hazırladığınız makaron hamurunu krema torbasına alın. Düz uç kullanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2-3 cm lik aralıklarla sıkın.
7- 120 derece önceden ısıtılmış fırında 29 dakika pişirin. Pişen makaronları tepside soğumaya bırakın.
Krema malzemeleri:
100 gr bitter ya da fildişi küvertür çikolata
200 gr krema
Yapılışı:
1- Kremayı sos tenceresine alın. Kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın.
2- Kaynama noktasına gelen kremayı ocaktan alın ve kıyılmış çikolatayı ilave edin.
3- Pürüssüz bir çikolata sos elde edinceye kadar karıştırın ve koyulaşması için buzdolabına alarak 30 dakika kadar dinlendirin.
Makaronun birleştirilmesi:
1- Hazırladığınız kurabiyeleri spatula yardımıyla yağlı kağıttan ayırın ve eşleştirin.
2- Soğuyup koyulaşan kremayı krema torbasına alın. Kurabiyenin ortasına kremayı sıkın.
3- Diğer kurabiyeyi kremanın üzerine hafifçe bastırın ve dairesel hareketlerle yayın.
4- Tüm kurabiyeler bitinceye kadar aynı işlemi uygulayın.
Not: Bu mazlemeler ile 20 macaron çıkıyor.
İspanyol Mutfağı:  PAELLA 




1/2 kg dilbalığı (veya levrek filetosu) 
250 gr mürekkep balığı, doğranmış 
1 küçük kutu bezelye konservesi 
250 gr kırmızı dolmalık biber 
1 kutu kuşkonmaz konservesi 
250 gr dolmalık yeşil biber 
1/2 kg kuşbaşı dana eti 
1/2 çorba kaşığı safran 
2 adet kereviz yaprağı 
2 adet defne yaprağı 
1/2 kg domates 
6 adet enginar 
150 gr mantar 
2 adet piliç 
250 gr soğan 
1 kg pirinç 
250 gr havuç 
1/2 demet maydanoz 
1/2 limon 
250 gr sosis 
zeytinyağ 
karabiber, tuz 

Piliçlerin her biri onar parçaya bölüp, etlerini kemiklerinden ayırın. İri kemikleri içi su dolu bir tencereye koyun, soğanlar, domatesler, havuçlar, maydanoz ve kereviz yapraklarını katıp haşlayın. Mantarları suda pişirin. Balık filetolarını, limonsuyu ve defne yapraklan koyduğunuz suda haşlayıp bir kenara ayırın. Dana eti vepiliç parçalarını yağda kavrun, içine bir miktar sıcak su koyup yüksek ateşte pişirin. Ayıklayıp, yıkadığınız enginarları dörde bölün, dolmalık biberleri küçük parçalara kesip kavurun. havuçları temizleyip, haşlayın. Piliç kemiklerinin piştiği suya, pirinç, karabiber, tuz ve safran katın, buna bir su bardağı tavuk suyu ve çeyrek bardak zeytinyağı ilave edilp, beraberce pişirin. Sıcak olarak kuşkonmazlar, bezelyeler, dolmalık biberlerin bir kısmı, kavrulmuş mürekkep balığı parçaları, ve sosisleri pişen pilavın üstüne süs olarak dizip, üzerine maydanoz serptikten sonra sıcak olarakservis yapın. Özel Paella tavasında yaparsanız daha leziz olur: şuradan ulaşabilirsiniz.


İspanyol Mutfağı: SANGRİA



1 şişe kırmızı şarap 75 cl
1 su bardağı votka
1,5 su bardağı portakal suyu
1 adet portakal
1 adet elma
1 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı:
Portakal suyu ve votkayı büyük bir sürahiye yada karıştırma kabına dökün, 1 çorba kaşığı toz şeker ekleyerek şerker eriyene kadar karıştırın. Meyvaların minik küpler halinde doğrayın. Kırmızı şarap ve meyvaları portakal suyunun içine ekleyerek karıştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın. Dilediğiniz meyveyi ekleyebilirsiniz. Biz limon suyu, limon, portakal suyu, portakal, üzüm, elma ve çilek ekleyerek harika bir sangriaya ulaştık.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder